רישיון נהיגה הוא אחד מסמלי הסטטוס הגדולים ביותר בקרב תלמידי תיכון, והוצאת רישיון נהיגה גורמת למתבגר להרגיש עצמאי יותר. רוב בני הנוער סופרים את השעות והימים עד שהם יכולים לקבל את הרישיון הנכסף
מעבר לכך, כשלמתבגר יש רישיון נהיגה, להורים יש קצת שקט ומנוחה מההסעות – לבני הנוער כיום יש לא מעט פעילויות שדורשות הסעות במהלך היום, ורישיון נהיגה פותר את הבעיה הזו.
אבל רגע, זה לא כל כך פשוט וזה לא יקרה כל כך מהר.
קיימות מספר סיבות מרכזיות לכך שנהגים חדשים לא יכולים מיד לנהוג לבד ללא ליווי:
הסיבה העיקרית היא חוסר ניסיון - נהיגה היא מיומנות מורכבת הדורשת שילוב של ידע תיאורטי ויכולות מעשיות. חסר לנהגים חדשים הניסיון המצטבר בנהיגה במצבים שונים ובסביבות משתנות.
הסיבה השנייה היא חוסר ביטחון - נהיגה לבד לראשונה היא מצב לא מוכר, והלחץ עלול לפגוע בריכוז ובקבלת החלטות נכונה. נוכחות מלווה מנוסה מעניקה ביטחון.
דיברנו על חוסר ביטחון, אבל יש גם את עניין עודף הביטחון העצמי – נהגים חדשים חשים לעיתים גאווה גדולה על קבלת הרישיון, וטועים לחשוב שמשמעות הדבר היא שהם כבר נהגים טובים ומיומנים. עודף ביטחון עצמי אצל נהג חדש וחסר ניסיון עלול להיות קטלני, כיוון שהוא עלול לנהוג מהר מדי, לא להיזהר בסיבובים, להיות עם רגל קלה מדי על הברקס, לעקוף בפראות ועוד.
תגובות לא מותאמות לסיטואציה - נהגים חדשים עלולים להגיב באיחור או בצורה לא נכונה במצבים לא צפויים, מכיוון שהם עדיין לא רכשו את כל הרפלקסים והתגובות הנדרשות.
חוסר שליטה ברכב, יחד עם הצורך לבצע מספר פעולות שונות הדורשות מיומנות שטרם נרכשה. לדוגמא – במצבים מסויימים, נהג מנוסה יידע להימנע מתאונה ונהג חדש לא.
ועוד בעיות המאפיינות נהגים חדשים, שמוציאים את רישיון הנהיגה בתיכון.
מה היתרונות? צעיר שמוציא רישיון נהיגה עוד בתיכון, צובר ניסיון חשוב על הכביש ולומד להיות עצמאי, קשוב ואחראי.
מה חשוב להורים לדעת, כשהם נותנים למתבגר שלהם את הרכב?
הורים צריכים להרגיש בנוח עם רמת מיומנות הנהיגה של המתבגר שלהם, לפני שהם מאפשרים לו או לה לנהוג באופן עצמאי. זה כמובן כולל נסיעה משותפת בחודשים הראשונים ומתן תשומת לב רבה על כל דבר שלא נראה לכם. אל תדאגו מההיבט של "לא רוצים להוריד לו את הביטחון העצמי עם הערות על הנהיגה שלו": אם הוא עושה טעויות, או נוהג באופן שלא נראה לכם לגמרי בטוח, זו חובתכם להעיר ולהסב את תשומת לבו לטעויות שהוא אולי עושה.
בנוסף, וודאו שהרכב עליו נוהג המתבגר שלכם נבדק ונמצא בטוח לנהיגה (ברקסים, פנסים, צמיגים וכו'), כמובן עם ביטוח מותאם ובתוקף. כמו כן, ברכב צריך להיות ציוד חירום חיוני (פנס, כבלי התנעה וכדומה) ועל הנהג החדש לדעת כיצד להשתמש בהם.
Comentários